„Navigam pe un vas de hârtie, credeam în filosofie și în progresul moral (general)...”
marți, 6 iulie 2010
Legea comunicării
La fel ca domnișoarele respective și profesorii speră în adâncul sufletul lor să nu te pună necuratul să spui că nu ți-a convenit ceva. Și atunci la ce bun să îți pierzi timpul dându-le feedback!? Orice puștan de clasa a patra știe că în comunicare este nevoie de un emițător și un receptor.
Prima dată când am avut impresia că așa zisa deschidere a profesorilor este o mare mascaradă a fost când i-am dat un mail responsabilului care a întocmit orarul pentru seria mea, mail în care mă plângeam că orarul s-a schimbat de prea multe ori în 2-3 zile și din cauza asta am venit degeaba la școală. Mi-a mulțumit frumos pentru feedback și mi-a spus că nu este vina lui, este vina coordonatorului echipei de orare. Deși numele lui apare în rubrica „responsabil pentru orar”, nu este el de vină pentru schimbările repetate. Sunt curios ce ar fi răspuns coordonatorul echipei dacă i-aș fi scris și lui un mail.
Am mai avut o tentativă de feedback, i-am reproșat unui profesor faptul că a anunțat afișarea notelor la o anumița oră și a întârziat cam mult și faptul că asistenții corectează temele mult prea lent, în câteva luni. Răspunsul? Cred că este previzibil. Nu este vina lui! A întârziat pentru că unii studenți au scris urât și i-a luat prea mult să descifreze. Am uitat să spun că și în acest caz mi s-a mulțumit pentru feedback. De ce, nu știu, cred că a fost cel mai inutil mail care l-am trimis vreodată. Totuși răspunsul la reclamația privitoare la asistenți nu a fost așa previzibil. Nu, nici vorbă de recunoscut vina, să spună „da domnule, am cam dat-o în bară la capitolul ăsta, la anul voi fi mai bun!”. Răspunsul a fost „dacă ți se pare așa ușor fii tu asistent!”. Incredibil! Ca atunci când eram copii în fața blocului și criticam vreun fotbalist moment în care vreun fan înrăit spunea „dacă ești așa bun joacă tu mai bine!”.
Am impresia că trăiesc într-o lume fascinantă, foarte ciudată, aproape ilogică. Toată lumea își face treaba exemplar însă probleme sunt cu droaia. Și nimeni nu este vinovat!
Etichete:
fărâme de gânduri,
Tibanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu stiu daca la voi se practica treaba asta, dar noi la fiecare examen am fost obligati sa ne prezentam cu fisele de evaluare ale cursului/profesorului respectiv completate, in care dadeam note de la 1 la 5 diferitelor aspecte (ritm de predare, cantitatea de materiale pusa la dispozitie etc.).
RăspundețiȘtergereEu personal nu le-am corectat la misto, dar nu pot sa nu ma intreb ce dement de profesor sau secretar s-ar mai uita pe foile alea dupa debandada din sesiune. Eventual sa si ia cursuri de dictie daca vreun stud. arh. i-a spus ca nu preda inteligibil. Eventual sa si corecteze examenele in mai putin de 2 saptamani. Si sa ploua cu bomboane si in loc de masini sa fie strada plina cu inghetata.
Insa cand m-am inscris in anul 4, am asteptat in fata secretariatului incuiat 10 minute, si cand a aparut secretarul a zis ca ma ia la suturi. Exact asa.
RăspundețiȘtergereEh, aici eu preferam sa imi zica ceva de feedback in loc de 'feedfootupmyass'.
As fi multumita in locul tau ca sunt asa amabili toti. :)
Eu nu sunt mulțumit. Dacă aș fi în locul tău aș fi și mai nemulțumit :)
RăspundețiȘtergerece ai tu acolo Tibi, nu se numesc probleme.... sincer... in alte parti altfel sta treaba :))
RăspundețiȘtergerepot sa-ti sugerez ceva? nicio legatura cu post-ul asta :)) de ce nu-ti pui etichetele sa fie in ordine alfabetica? arata mai dragut (parerea mea), pentru ca nu sunt una langa alta toate etichetele cu scris ingrosat, cu sunt imprastiate :) daca in mod deliberat ai facut asa si nu-ti place cum zic eu, ignora-ma :p
RăspundețiȘtergereAdica ce spuneti voi? Pentru ca in alte parti sunt probleme mai mari sa nu mai fiu deranjat si sa zic sarumana ca este doar atat?
RăspundețiȘtergereDin cate va stiu eu pe voi de multe ori spuneti ce rau este in Romania fata de alte tari. Daca ati sti cum traieste lumea in Africa...
Etichetele noi le-am vrut asa pentru a fi primele cele mai utilizate. E drept ca arata mai bine cum zici tu :).
Tibi tu esti cam nemultumit tot timpul, ar trebui sa vezi partea plina a paharului. Ideea de feedback in facultatea noastra este extrem de buna, toate materiile care nu au profesori interesati sa se dea feedback(nu au nici macar formular pe curs.cs) sunt predate prost, laboratoarele se tin execrabil etc...Prin feedback nu trebuie doar sa te plangi sau doar sa lauzi, si nici nu trebuie sa te astepti sa se indeplineasca tot ce ceri, pt ca sunt prea multi factori la mijloc, de care tu nu stii. Echipele tinere de asistenti tin cont de feedback si doresc sa imbunatateasca lucrurile de la an la an, asa ca te sfatuiesc sa dai feedback in anii urmatori. Nu le ies toate din prima, si da, se mai fac intarzieri si chestii care nu multumesc pe toata lumea, greseli se mai intampla, dar conteaza sa existe dorinta de a schimba in bine.
RăspundețiȘtergereSunt un pic cam obosit la ora asta si poate nu inteleg ce vrei sa spui.
RăspundețiȘtergereIdeea articolului nu era sa analizez cat de bun sau util este feedbackul. Tema era evitarea raspunderii prin celebra replica „nu e vina mea”, fapt care te duce inevitabil la gandul ca degeaba mai dai raportul, ca vorbesti singur.
dar bloggerii mei preferati ce pazesc??? de ce nu mai scrie nimeni!??! vara e plina de pitipoance care v-ar putea da subiecte inepuizabile de discutie :p mi-e dor de voi, pat si patachon! >:D<
RăspundețiȘtergereStai ca trebuie sa coacem articolul. Inca ne gandim asupra carei pitipoance sa ne indreptam atentia. Pat si Patachon revin in curand :)
RăspundețiȘtergerebaga si tu un teaser ceva, ca sa tii lumea incordata asteptand sa reveniti! nu e nevoie de facultatea de numarat bani ca sa faci o campanie buna de promovare :p ma bucur ca stati atata ca sa coaceti articolul despre pitipoance, sunt ocnvinsa ca o sa iasa ceva profund! :p cel putin eu aici am vazut asaaaaaa de multe, doamne! parca toata plaja e plina doar de asa ceva :)))) de-aia vi le-am si dat ca exemplu de subiect fierbinte :p
RăspundețiȘtergere