„Navigam pe un vas de hârtie, credeam în filosofie și în progresul moral (general)...”
marți, 24 mai 2011
Orașul ca-n povești
Cu toții știm asta. Cum ai aterizat la aeroport, te abordează un taximetrist care îți cere între 50 și 500 de lei până la Intercontinental (depinde dacă ești străin sau ești familiarizat cu valoarea leului). La Teatrul Național dai de gașca de băieți (și fete) cu cercei peste tot și părul tăiat neuniform care îți cer 1 leu să-și ia și ei un pet de bere: „Hai frate, că îți dăm și ție!”. Pe Calea Griviței, doamnele care oferă plăcere, fără dinți în gură, te așteaptă în ușa unei case dărâmate (să-l văd eu pe ăla care are nevoie de așa plăcere!). Câini vagabonzi, înghesuială în autobuze, trafic din ce în ce mai aglomerat pe măsură ce benzina se scumpește, gunoaie, oameni care te îmbrâncesc, dau peste tine, urlă la tine, nu opresc la semafor, agitație, nervi, astea sunt lucruri pe care le spune toată lumea și pe care le-am tot auzit.
Majoritatea dintre noi spunem că ne-am muta într-o țară mai calmă sau măcar într-un oraș mai liniștit. Dar, întrebarea mea este, odată ce te-ai învățat să trăiești în București, mai e așa ușor să te muți? Ceea ce am observat eu este că bucureșteanul are viață. Prin asta înțelegând că, fie criza cât de rea, cea mai bună e tot berea (am spus bere doar așa, ca să fac o rimă). Lumea petrece, se simte bine indiferent ce zi a săptămânii este (de câte ori ajung prin oraș în timpul săptămânii, cârciumile sunt pline), ca să nu mai spun că sâmbătă spre duminică, în Centrul Vechi, pe la 2-3 noaptea, ai senzația că ești în Vama Veche în plin sezon estival (recunosc, te ajută și nisipul de pe strada Șelari aici).
Cluburile sunt pline, atât la concerte, cât și la dans, karaoke și altele. Dacă îți place teatrul mai poți să vezi (încă) piese cu actori extraordinari, dar numai dacă îți iei biletul cu două săptămâni înainte pentru că, spre surprinderea mea, bucureștenii se înghesuie și la teatru. Dacă vrei să te plimbi și să te relaxezi un pic recomand o plimbare în Herăstrău, dar nu sâmbăta sau duminica (e posibil să dați și de tipul cu pălărie și ochelari, care cântă la chitară). Concerte simfonice sunt multe, ieftine și frumoase la Ateneu, filme peste tot, diverse spectacole, restaurante, terase, cluburi și baruri nu mai vorbesc. Deci, ca să nu o mai lungesc, chiar ai ce face în București.
Sunt de acord că, din când în când, fiecare mai are nevoie de câte o săptămână-două de concediu, de liniște. Nu zic că m-am hotărât, din patriotism, să rămân aici până mor. Mi-ar fi dor însă de Kiseleff, de Kogălniceanu, de Centrul Vechi, Calea Victoriei, Herăstrău, Universitate, Piața Romană (nr. 9), Cișmigiu și alte locuri care mă fac să mă simt foarte bine când le iau la picior. Poate că e vorba doar de obișnuință, pentru că, na, te atașezi de un oraș după 23 de ani.
E clar, un oraș de vizitat nu este. Să vii în București ca să vezi ce, Casa Poporului? Un recent vizitator al Capitalei, actorul Roger Moore, spunea că a fost șocat de contrastul dintre clădirile vechi, neîngrijite, și cele noi. Puse la un loc. Nici nu mă mir, cred că e de ajuns să amintesc despre clădirea clădirea Poliției de pe Lascăr Catargiu. Acum câțiva ani, Joan Baez fusese și ea contrariată văzând Casa Scânteii (acum Casa Presei Libere): „Dar ce e cu clădirea asta așa de urâtă și cenușie?”.
Da, e clar, nu e un oraș pe care îți dorești să îl vizitezi, dar hai să nu ne mai plângem atât pentru că se poate și mai rău. Sunt destule locuri faine cu oameni faini (trebuie doar să vrei să îi cauți), destule căi de relaxare și ignorare a mitocanilor, există viață după muncă și stres. Pentru că Bucureștiul are un avantaj (e adevărat, probabil singurul) față de Austria, țara pe care atât am lăudat-o: când e vorba de distracție, suntem fruncea! Cum spunea și Frank Sinatra, I wanna wake up in a city that never sleeps!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ca bine zici! Ma saturasem sa tot citesc articole in care se trezeste cate-un destept care le stie pe toate sa zica ca aia nu-i buna, ca aia nu merge bine, ca tara-i de rahat. Pana la urma depinde ce vrei sa vezi.
RăspundețiȘtergereE orasul alveolelor. Din afara pare gaurit, dar in buzunarele lui se ascund multt chestii interesante. Tipul cu palarie ftw! :D
RăspundețiȘtergere