„Navigam pe un vas de hârtie, credeam în filosofie și în progresul moral (general)...”
marți, 4 octombrie 2011
Facem și noi (de râs) o facultate?
Pentru că în facultățile din România prea se găsește elita elitelor, iar filtrarea la examenul de bacalaureat respectiv examenul de admitere este mult prea dură, ai noștri politicieni s-au hotărât că ar fi mult mai corect ca bacalaureatul să nu mai fie condiție eliminatorie pentru intrarea la facultate. Pentru că, nu-i așa, trebuie să avem toți șanse egale și să nu existe discriminare (doar suntem în UE!). De ce să nu li se dea o șansă și celor care nu sunt în stare să învețe să ia un amărât de 5?
După ce în sfârșit se făcuse ceva ca lumea atunci când s-au pus camere de filmat la bac, astfel încât să nu-l mai treacă chiar toate leprele pământului, acum se vine în ajutorul săracilor copii, care au atâtea pe cap și nu pot să învețe măcar cât să-și acopere un pic golul din cap. Liceul o rămâne măcar obligatoriu? Nu de alta, dar măcar să știi să scrii când intri într-o facultate. Sau hai că facem un compromis, să fie obligatoriu să cunoști literele de la A la M. Și ne mai mirăm de ce ai noștri tineri pleacă să învețe afară.
Ah, m-am prins care e ideea: așa se vor ocupa toate locurile la Spiru și la alte facultăți private => crește economia românească. Nu e un plan bun? O părere foarte pertinentă aici.
Ah, m-am prins care e ideea: așa se vor ocupa toate locurile la Spiru și la alte facultăți private => crește economia românească. Nu e un plan bun? O părere foarte pertinentă aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Eu aș pune altfel problema. Mie mi se pare o idee foarte bună să le permită să intre în facultate cu condiția să ia bacul anul viitor. Gândește-te ce ar face copilul ăla care nu a luat bacul timp de un an de zile în care nu ar mai avea nici măcar grija aia mică de tot să fie prezent la seminarii că altfel nu intră în examen. Păi îți zic eu ce ar face un an de zile, s-ar perfecționa în ceea ce e probabil destul de bun, vagabondaj.
RăspundețiȘtergereÎntrebarea pe care mi-o pun eu este oare cei care nu au putut să învețe nici pentru un amărât de 5 la bac chiar își doresc să facă o facultate? Nu cumva le oferi un lucru de care ei nu au nevoie?
Dacă aș fi acum unul dintre cei care au picat bacul și aș citi ce ai scris mai sus comentariul meu ar fi: "cine ne-a crescut așa? Nu cumva tocmai voi care spuneți că pentru voi școala era școală?". Totuși lipsa de interes pentru școală este vina părinților și a educatorilor. Am mai spus-o si o repet, pentru a fi parinte ar trebui sa dai examen asa cum dai pentru carnetul de sofer.
S-a ajuns ca oricine să facă o facultate. Înainte erai intelectual dacă terminai o facultate, acum o termină orice nimeni. Mie mi se pare arhisuficient să ai două șanse să iei bacul și să intri la facultate - una în vară și una în septembrie. Dacă nu reușești din două încercări, eu cred că e o problemă. Altfel o să intre la jurnalism unul care nu știe să lege două vorbe în română, la Poli unul care nu știe tabla înmulțirii decât până la 4. Problema e că deja foarte multe facultăți au scos examenul de admitere și dacă nici bacul nu mai e obligatoriu, atunci chiar intră oricine. Ar trebui să se facă totuși o filtrare.
RăspundețiȘtergereDa, e si ce spui tu o problema, dar alta decat ce fac aia cateva mii care nu au luat bacul.
RăspundețiȘtergereSi mie mi-ar placea sa fie o filtrare mai buna la admitere si sa am colegi mai de calitate, de aia nici nu-mi plac facultatile private. Dar ma gandesc si la partea cealalta, cu ce ne deranjeaza daca oricine face o facultate? Nu se mai simt superiori aia care au terminat o facultate, simt ca sudoarea lor nu mai are valoare? Pana la urma facultatea o faci pentru tine, ca vrei sa studiezi un anumit domeniu, ca vrei sa lucrezi intr-un anumit domeniu sau alte motive. Cu ce te-ar deranja daca cineva are aceeasi diploma ca si tine?
Daca vor sa investeasca banii si timpul necesar pentru a termina o facultate - e treaba lor. Dar ar trebui sa fie constienti ca daca o fac pentru ca "se cere" o facultate si trec prin ea ca gasca prin apa s-ar putea sa fie o risipa de energie, timp si bani.