„Navigam pe un vas de hârtie, credeam în filosofie și în progresul moral (general)...”
sâmbătă, 14 aprilie 2012
Ce facem de Paște?
Ăsta pare să fie în ultima vreme motto-ul acestei sărbători, ceea ce se poate deduce și din ce scrie Adi Despot aici. Ce nu pot să înțeleg eu, după studii îndelungate, e ce anume sărbătoresc oamenii ăștia. Că e clar că aproape toată lumea sărbătorește Paștele, dar e tot mai clar că mulți fără să știe cu ce scop. Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată, în care totul se face la repezeală, iar oamenii nu mai zăbovesc nici măcar un minut să se gândească la însemnătatea faptelor.
Nu sunt vreun habotnic și nici nu am de gând să acuz pe nimeni că nu merge la biserică în noaptea de Înviere. Fiecare are propriile convingeri și nu am nimic cu asta, până la urmă de ce ar fi acuzat cineva cu privire la părerea lui? Dar atunci, ce anume sărbătoresc ei? Că eliberarea iudeilor de sub robia egipteană mi-e greu să cred. Pentru că numai atunci când ai pus întrebarea „Ce facem de Paște?”, e clar că ziua asta are o însemnătate pentru tine. Poate mielul, poate ouăle colorate, poate cozonacul și pasca. Dar și astea se fac cu un anumit motiv, nu? Adică pregătești masa de Paște, te duci la masa de Paște pentru că Paștele e o sărbătoare.
Nu spun că lumea nu se înghesuie la biserică. Ba da, sunt claie peste grămadă în noaptea de Înviere, dar senzația mea e că majoritatea habar n-au ce caută acolo. „Am venit să luăm lumină”, e refrenul pe care îl auzim an de an.
Am apreciat când, duminica trecută, de Paștele meu, am primit și câteva mesaje ce spuneau „Hristos a înviat!” Consider că astea sunt vorbele cele mai potrivite. Și mai consider că ziua asta se petrece în familie, nu în club. Dar deh, e o părere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte adevarat si la tine si la Adi Despot! Maine la stiri iar o sa fie plin de pipite prin club sarbatorind Pastele la agatat... trist!
RăspundețiȘtergereChiar că. Bleah!
RăspundețiȘtergereAcum cativa ani, la slujba de Inviere, am dat peste doi indivizi veseli(ametiti de licori bahice) care pesemne ca au inceput sa sarbatoreasca Pastele din ajun pentru ca spuneau intruna: "oua, vin". "Dar nu se mai termina odata? Vreau sa beau un vin". Cred ca e bine si frumos ca oamenii sa participe la aceasta slujba..dar nu cu orice pret. Asa cum ai spus si tu, suntem atat de ametiti de problemele de zi cu zi incat uitam ce si cum sa sarbatorim. Uitam de ce. Uitam sa ne bucuram, uitam ca Pastele se petrece in familie, uitam sa apreciem ce avem...
RăspundețiȘtergereToate ca toate... Dar stim toti de aici cat ne plac SMSurile cu "Fie ca lumina..."!
RăspundețiȘtergereDa... sms-urile luate de pe net și trimise la toată agenda, că e prea greu să ne gândim noi la ceva, care oricum ar suna mai puțin penibil.
RăspundețiȘtergereIulia, tipii ăștia sunt peste tot. Am fost și eu puțin aseară la o biserică ortodoxă. Era plin, multă lume și pe afară, care nu mai încăpea înăuntru. Erau unii prin spate care se țineau de mână și se pupau, alții mai încolo care râdeau de mama focului... Ce o fi fost de râs și ce căutau ăia acolo nu știu. Cum zicea și preotul aseară, la Înviere sunt bine primiți și cei care ajung în ceasul al 11-lea, dar să vină cu toată inima. Ori tipul ăsta de oameni vin că au auzit ei prin vecini că se ia lumină. Și vorba ta, se gândesc doar cum să ajungă mai repede înapoi acasă la vin și cozonac.
Exact, la biserica trebuie sa mergi cu inima deschisa, nu pentru barfa sau pentru a te giugiuli cu prietenul(a) departe de ochii parintilor. In cazul asta e mai bine sa mergi in club:)).
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste sms-urile pseudopoetice... da, cu totii le iubim! Mai ales ca ti se spune "Hristos a inviat" din Vinerea Mare.