Bine ați venit la noi acasă!

luni, 13 februarie 2012

ACTA si turma

Cred că asistăm la unul din cele mai mari spectacole de manipulare și spălare de creier din ultimii ani - paranoia colectivă anti - ACTA. Inițial am crezut că este doar o chestie cool să fii anti-acta, cum este de exemplu să fii împotriva proiectului Roșia Montană - toată lumea bună este și oricum oamenii au o tendință înnăscută de a fi împotriva a ceva, a orice. Dar se pare că nu - lumea chiar este anti ACTA și sunt destul de speriați în legătură cu tratatul ăsta.

Nu știu dacă este ok semnarea lui sau nu - înclin să cred și eu că nu căci la o primă citire a tratatului părea destul de abuziv. Nu vreau să vorbesc despre asta, vreau să remarc cum prin social media și prin mediatizarea părerii unora s-a creat o psihoză colectivă. Câți oare din miile de oameni care au dat attend pe Facebook la mitingul anti-ACTA sau din cei care au fost în piață au habar despre ce este acest tratat? Câți au dat un simplu lmgtfy să vadă cu ochii lor despre ce este acest tratat?

Am întrebat astăzi un prieten de ce crede EL că semnarea ACTA este un lucru rău - răspunsul a fost mind blowing: "Tu ai văzut episodul din Robotzi anti-ACTA?". Iată un exemplu superb de ceea ce în psihologie se numește efect halou. Efectul halou spune că dacă considerăm o persoană de exemplu deșteaptă, tindem să îi atribuim o serie de alte trăsături pozitive: creativă, simțul umorului, plăcută etc. Pentru că cei care fac Robotzi sunt creativi și amuzanți (recunosc, și mie îmi plac) considerăm automat că au dreptate și în chestiunea ACTA. Superb din punct de vedere psihologic, tragic din orice alt punct de vedere...

Înainte să ne plângem că ne vor confisca internetul ar trebui să plângem că ne-au confiscat gândirea. De fapt nu ne-a confiscat-o nimeni, am dat-o de bună voie și pe nimic. Măi oameni buni, aveți curajul să vă formați propriile opinii! Renunțați să mai fiți parte din turmă, lăsați-vă creierul să zburde liber - informați-vă, întrebați-vă ce credeți VOI despre un subiect. Nu înțeleg de ce plângeți dreptul la informație dacă oricum nu îl folosiți. Profitați de faptul că în această epocă absolut orice informație doriți este la un click de voi.

Sursa foto (click)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!