Bine ați venit la noi acasă!

miercuri, 13 aprilie 2011

Despre frumusețea uitată a vieții

Nu e o carte greoaie care să îți pună mari probleme, așa cum mi s-a înâmplat cu alte cărți scrise de Andrei Pleșu, pe care m-a simțit nevoit să le abandonez după ce le-am răsfoit puțin. Este o colecție de articole apărute în Dilema Veche și Adevărul. Aș spune, în câteva cuvinte, articole cu și despre înțelepciunea cotidiană. Cu alte cuvinte, după cum spune și titlul cărții, să uităm micile sau nu-așa-de-micile probleme de zi cu zi și să ne amintim de frumusețea uitată, din păcate, în ultima vreme, a vieții.

Este genul de carte pe care o citești cu ușurință în 2-3 zile de mers cu mijloacele de transport prin București. Este genul de carte care te face să privești dimineața și perspectiva zilei ce urmează mult mai optimist, cu plăcere, să îți aducă aminte că lumea asta nu e chiar așa de urâtă, ba e chiar frumoasă. Fără a vrea să spun un lucru de genul „Ia uite domnule, gândesc ca Andrei Pleșu!”, am regăsit aici multe teme și idei pe care mi-ar fi plăcut și mie să le expun pe blog, doar că, sigur, nu aș fi spus-o la fel de bine.

Una peste alta, este bine că mai există oameni care gândesc sănătos. Și, făcând analogie la ceea ce spunea autorul într-unul din articolele care mi-au plăcut cel mai mult, atâta timp cât mai există măcar 10 oameni care gândesc așa, nu trebuie să ne pierdem speranța. Putem să trăim frumos. Trebuie. Dar, dacă vreți să înțelegeți mai bine asta, trebuie să citiți cartea, care oferă mult mai mult decât acest mic articol.

P.S.: o altă carte cu articole de același autor, „Comedii la porțile Orientului”; le recomand cu căldură pe amândouă.

2 comentarii:

  1. In excursie discutam cu un coleg despre fascinatia oamenilor in ultima vreme pentru tot ceea ce este urat (spre deosebire de idealurile estetice din Antichitate, Renastere etc.). Si intrebarea pe care ne-o puneam era cand exact a avut loc schimbarea asta si de ce. Desi la prima vedere nu pare, are legatura cu ce ai spus tu mai sus. Poate e momentul sa ne intoarcem la garoafe, agrafe, mai putine injuraturi, mai multa Austria, mai putine stiri, mai putine filme 'de soc' sau Lady Gaga... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ceva de genul ăsta vroiam și eu să subliniez. Mi se pare că sunt destule lucruri frumoase dacă stai să le cauți sau dacă ești puțin atent. Prea mult stăm și bombănim despre tot și toate.

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!