Bine ați venit la noi acasă!

miercuri, 29 iunie 2011

La TNB

Toți rebelii bucureșteni se întâlnesc la TNB. Ăia care au fugit de acasă, s-au lăsat de școală, s-au certat cu părinții etc., se reunesc la TNB și fac chetă pentru bere sau țigări. A, de ce spunem toți TNB în loc de Teatrul Național? E o problemă pe care mi-am pus-o de curând, atunci când cineva (ne-bucureștean) s-a arătat foarte contrariat (surprins) că foloseam prescurtarea asta. Răspunsul este probabil pentru că ne e lene (acealși motiv pentru care am observat că se folosesc foarte multe prescurtări stupide pentru aproape orice). Bine, asta e doar o observație, nu e o problemă care să nu mă lase să dorm noaptea și nici nu era asta ideea a ceea ce vroiam să spun.

Cobor din metrou și, până să ies la lumină, văd un tip care își scapă ochelarii de soare pe jos. Se apleacă după ei, aproape că îi calcă în picioare și se chinuie teribil să îi ridice. Ăsta o fi băut ceva, s-o fi drogat? Cine știe, îmi spun trecând mai departe cu zâmbetul pe buze. Dar abia fac câțiva pași și mă întâmpină o gașcă:
- Auzi, te rog și eu ceva, mai avem nevoie fix de 1 leu ca să ne luăm o bere!

Nu știu ce s-a întâmplat cu mine (pentru că niciodată, absolut niciodată nu fac asta), dar le-am dat 1 leu. Poate pentru că eram foarte binedispus, poate pentru că aveam prea multe astfel de bancnote în portofel. Trec mai departe și mă duc până la bancă să scot niște bani. Când mă întorc, un tip care părea disperat și care alerga de colo-colo îmi zice:
- Frate, te rog și eu ceva, mai avem nevoie de fix 1 leu ca să ajungem la Alba Iulia!

Al naibii, și ăstuia tot fix 1 leu îi trebuia! Ei, bine că nu avea nevoie de 2 sau 3, atunci era mai nasol. De data asta dau imediat din cap în semn că nu și tipul o ia la fugă mai departe. Bun, acum prima întrebare este: era vorba despre orașul Alba Iulia sau Piața Alba Iulia? Dacă era vorba de oraș, cum de strângea câte 1 leu (trenul până acolo trebuie să fie destul de scump)? Dacă era vorba de piață, chiar avea vreo jenă să meargă cu autobuzul fără bilet? Cea mai plauzibilă ipoteză este să se fi grăbit foarte tare și să fi fost nevoit să ia taxiul, caz în care chiar îmi pare rău că i-am dat 1 leu tipului cu berea și nu i-am dat ăstuia care chiar părea agitat.

La gura metroului apare un trio: doi băieți (unul îmbrăcat cu un tricou cu Rapid și unul mai tuciuriu așa) și o fată (îmbrăcată în negru, cu cercel în buză și metale peste tot pe ea). Tipa are o discuție foarte aprinsă cu tipul tuciuriu:
- Adică tu mă faci curvă, ă??
- ....
- Zi mă, mă faci curvă, **** *** *** ***** **** ***?
- Am zis doar că...
- ****** ****** **** ******** **** **** **!!!

Tipa îi trage o flegmă și pleacă împreună cu rapidistul, înjurând de mama focului. Negriciosul înjura și el. Îmi distrage atenția însă un tip încălțat în niște teniși rupți, care îmi cere o țigară. N-am, nu fumez. După care trece pe lângă mine un tip care, după cum era îmbrăcat, părea un alergător profesionist. Revine acel trio, nu știu de unde, fata ținându-l de mână tocmai pe cel pe care nu-l mai scotea din morți și organe mai devreme. Ok...
- Vreau o țigară!! Auzi, ai o țigare? mă întreabă pe mine, care îi studiam foarte atent. N-aveam nici de data asta.

După ce mai stau puțin, o văd întorcându-se cu rapidistul de mână, fără celălalt tip. Stai puțin să-mi revin, parcă tocmai o văzusem de mână cu ăla! Întâlnesc și gașca de mai devreme, bineînțeles cu o sticlă de Skol de 2,5 litri. Și apare și persoana pe care o așteptam, nu înainte să fie abordată de unul dintre „prietenii” mei.

Se întâmplă în fiecare zi pe treptele din fața Teatrului Național din București. Și nu mi-au trebuit decât 10-15 minute să văd toate astea. Ei... lumea-i pentru toți, de ce să zic?

3 comentarii:

  1. Nu cred ca e vorba de lene. Toate denumirile astea - 'ase', 'mnac', 'mtr', 'tnb' - au devenit un fel de logo pentru institutia pe care o reprezinta. E si o strategie de marketing, la fel cum sunt si feluritele evenimente (filme, concerte, targuri) care se tin ba pe la mnac, pe la mnar, pe la mtr etc. si care atrag un public mai tanar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poftim cultura! :)) Si eu stau uneori si ii studiez. Oricum nu au nici un stres sa iti ceara bani sau tigari. Un tuciuriu mai zdrenturos vroia sa imi vanda intr-o seara niste "marfa"!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: ok, plauzibil. :) Ziceam doar așa, că probabil unii din cei care se întâlnesc la TNB nici nu știu de la ce vine prescurtarea.
    @Ioana: marfă nu mi s-a oferit (nu acolo), dar nu mă miră absolut deloc. E locul unde poți să întâlnești pe oricine și orice. Eh, măcar ei îți ofereau ceva în schimb. :))

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!