Bine ați venit la noi acasă!

marți, 4 septembrie 2012

Numele proștilor pe toate gardurile

Și ziceam că termin cu răutățile, dar uite că se mai întâmplă din când în când. Îmi place să merg pe jos prin oraș. De câte ori se ivește ocazia și am ceva timp, mai las mijloacele de transport la o parte și o iau la pas. Și mergând eu așa pe Calea Victoriei, dau de o chestie pe care nici n-aș fi observat-o dacă nu aș fi fost nevoit să stau la stop. Ups. Și sunt sigur că i-am făcut poză, dar ia poza de unde nu-i. În fine, era o chestie de genul ăsta:


Tot cu anul 2009 pe ea, tot cu Prof. Dr. Sorin Oprescu. Întotdeauna m-a frapat megalomania tuturor primarilor, care trebuie să își treacă ei numele peste tot, cu orice ocazie, să taie toate panglicile și să își însușească, la nevoie, și lucrările altora. Buuun. Cu asta m-am mai obișnuit, dar faza e că nici nu era vreo lucrare. Deci o mai și lași aia acolo atâta timp, să se vadă cine a făcut și a dres. Asta dacă nu cumva lucrările alea or fi durat vreo trei ani și tocmai s-or fi terminat. Ceea ce nu m-ar fi mirat deloc, doar că trec relativ des prin zonă și nu îmi amintesc de niciun șantier. Și să nu uităm că e și profesor și doctor, da? Extrem de relevant. Eh, ceva-ceva tot o fi fost, dar uite ce frumos e reparată e și strada:


Trecem mai departe, la statuia Regelui Carol I, din fața Bibliotecii Centrale Universitare. Abia acum am observat că pe spate sunt trecuți și „ctitorii”: același profesor doctor cu titlurile de care nu se poate lipsi, marele Adriean Videanu, regele bordurilor (ca să nu ziceți că nu e și el un rege), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici (un turnător), Răzvan Theodorescu (un pesedist, deci trebuie să fie ceva neînregulă și cu el).


Monument realizat între 2007 și 2010, prin voința celor mai sus menționați. Ca să înțelegem, a fost nevoie de 3 ani ca să ridice o statuie (cam în cât timp se face tronsonul de metrou din Dr. Taberei, cică), a fost nevoie de 60 de ani ca statuia să reapară acolo unde îi era locul, în fața Palatului Regal. Și, să nu uităm, a fost nevoie de bunătatea lui Adrian Videanu și a lui Sorin Oprescu, care nu a sistat lucrările la statuie după ce s-a schimbat primarul. Ce caută oare, pe soclul statuii întemeietorului României moderne, distrugătorii României moderne?

Dar București e București, cum să nu-l iubești?


Surse foto: http://www.catalincornea.ro/category/bucuresti/ și telefonul din dotare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!