Bine ați venit la noi acasă!

miercuri, 31 octombrie 2012

Internetul. Ce alegem?

Acum doi ani și un pic îmi făceam cont de Facebook. Târziu, știu, dar poate făceam pasul ăsta și mai târziu dacă nu eram proaspăt angajat și mă plictiseam teribil ca novice. Inițial aveam o aversiune față de toată chestia asta, ziceam că nu-mi trebuie și că sunt mai deștept și mai cu moț dacă stau eu pe margine. Să fie clar însă, vrând-nevrând oricine ajunge la un moment dat aici: cedează tentației. Dar nu asta e ideea. 

Nu e vorba neapărat despre Facebook, ci despre internet în general. Cred că generația asta a mea e într-un fel cea mai câștigată. A apucat să crească jucând fotbal în curtea școlii, v-ați ascunselea, leapșa și toate prostiile. Când simțeai nevoia să te confesezi unui prieten te întâlneai cu el în fața blocului și stăteați la palavre pentru că nu aveai mobil și nici mess, iar whist-ul nu se juca pe net, ci într-un loc ales de comun acord cu gașca. E foarte bine că am crescut fără internet, astfel încât și acum, în plină epocă de înflorire a fenomenului, ne găsim timp pentru o ieșire, o discuție față în față, un baschet, un fotbal ș.a.m.d.

Deplângem soarta (sau așa ar trebui) copiiilor care au cont de Facebook de la cele mai fragede vârste și scriu pe pereți cele mai teribile „agramaticalități” pentru că nu mai au timpul necesar să citească cartea pe care a încercat să le-o impună doamna învățătoare. Din păcate, părinții lor sunt prea ocupați să facă bani ca să le asigure un trai cât mai bun, să aibă și ei un iPhone și o tabletă măcar în clasa a IV-a.

Auzim peste tot că internetul te distruge, te prostește, că aici găsești toate tâmpeniile pământului, că nu mai ai timp de o viață normală. Dar dacă aș spune că internetul nu e pentru asta? Dacă aș spune că aici găsești și toate minunile pământului și că nici măcar nu ai nevoie de toată ziua pentru asta? Vrei să asculți muzică? Aici găsești totul, de la Vivaldi și Bach încoace. Nu numai Alex Velea, Moga și Inna, cărora le dai neobosit share pe Facebook. Găsești ce filme vrea mușchiul tău să vadă, informații despre orice vrei, evenimente, descoperiri, povești, cărți, articole bine scrise, orice. Ideea e doar că trebuie să știi să alegi. Pentru că dacă ți-ai făcut abonament la net ca să citești Libertatea online, să dai check-in când te duci să duci gunoiul sau să pui zilnic poze cu prânzul tău, îmi pare rău pentru tine. 

Am cunoscut o grămadă de oameni faini în online. Oameni care gândesc, oameni sănătoși care își pun ideile pe o pagină de web și care te fac să îți bei ceașca de ceai cu mai multă plăcere, uneori chiar te binedispun pentru tot restul zilei. Așa se face că în ultima vreme am stat mai mult să îi citesc pe ei în loc să scriu eu. Din păcate însă, am observant că prea puțină lume are timp pentru așa ceva. Ai scris un articol de mai mult de două paragrafe în care ai folosit cuvinte ca paradoxal sau frivolitate? Prea mult pentru mine, nu am timp. 

 Am aflat o grămadă de informații constructive, de lucruri care m-au ajutat și mi-au făcut viața mai ușoară. Tehnologia nu e rea, e un progres. Tehnologia se folosește ca să stabilești mai ușor o ieșire cu gașca, nu ca să faci o conferință pe Skype în loc să ieși în oraș la o bere. Trebuie doar să știi să alegi. Ține de tine dacă internetul te prostește sau nu. Ai atât de multe lucruri de descoperit și tu ai timp să tag-uiești 30 de „prieteni” într-o poză cu un iepuraș și ouă colorate…

sursa foto

2 comentarii:

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!