Bine ați venit la noi acasă!

marți, 26 octombrie 2010

La ce e bună facultatea?

Sunt sigur că majoritatea oamenilor care nu acţionează ca nişte roboţi şi-au pus la un moment dat întrebarea asta. Eu am început prin anul I, când studiam unele materii precum filosofia. Atunci cred că un coleg a dat un răspuns perfect unei întrebări pe care doamna profesoară ne-a pus-o într-un mic test: "De ce se studiază filosofia la contabilitate?". Răspunsul lui a fost "Degeaba.". Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu am nimic împotriva filosofiei, dar totuşi... de ce?!
Mai târziu am simţit că se cam îngroaşă gluma şi am început să îmi caut un serviciu. Atunci mi-am dat seama că majoritatea angajatorilor cer "minim 1 an experienţă în domeniu" şi prea puţini pomeneau ceva de facultate în ofertele lor. Până la urmă mă lăsasem păgubaş pentru moment: fără pic de experienţă şi fără pile pe criza asta era ca şi cum aş fi încercat să ajung din spălător de podele director de bancă.
Până la urmă am reuşit anul ăsta, după ce am obţinut marea diplomă de economist. A, nu, nu ăsta este motivul, evident. Am fost vara trecută în practică la o firmă de contabilitate şi analiză financiară (tot cu pile, bineînţeles), m-au plăcut şi toamna asta m-au angajat. Partea amuzantă a fost că, la vreo două săptămâni după angajare, şeful meu m-a întrebat mirat: "Aa... tu ai terminat facultatea? Ce facultate? Şi acum ce faci?". Am rămas mască. Cu alte cuvinte, puţin le pasă lor ce studii ai făcut. Important e să te descurci în ceea ce faci.
Acum ceva timp credeam şi eu ce auzeam pe la alţii, că dacă nu ai facultate şi master practic nu exişti. Acum mă gândesc foarte serios că dacă nu mi-aş fi dorit aşa mult să fac Cibernetica şi nu mi-ar fi plăcut ce se face acolo aş fi renunţat la master fără probleme. De ce să mă mai chinui atât pentru o diplomă când am un serviciu de care sunt mulţumit şi ştiu bine că datorită lui o să perseverez tot mai mult, nu datorită facultăţii?
Bun, să ne gândim şi aşa: dacă nu ai fi terminat o facultate, cum ar fi sunat, când eşti întrebat de studiile tale, să spui că ai 12 clase? Păi eşti ultimul om. Astăzi oricine are facultate. Există Spiru Haret, care nu ştie câte facultăţi să mai inventeze şi cum să te ajute să ieşi mai repede de acolo. Nu vreau totuşi să jignesc pe nimeni, sunt sigur că şi acolo sunt unii care chiar vor să înveţe ceva.
Mie mi se pare că după 3 ani de facultate am rămas cu un bagaj minim de cunoştinţe, în sensul că pot să înţeleg repede procesul economic atunci când sunt pus în faţa lui. Da, nu pot să spun că facultatea nu m-a ajutat chiar deloc. Nu mi se pare însă normal ca în 3 ani să nu faci practică decât 3 săptămâni. În rest, vine profesorul şi îţi dă definiţia pieţei de capital sau definiţia bazei de date. Nu mi se pare normal ca la un examen la baze de date sau sisteme informatice de gestiune să te întrebe ce e o bază de date sau ce e un sistem de gestiune al bazelor de date. Păi important e să ştii să lucrezi cu ele. Şi nu cred că e aşa greu să dai un examen pe calculator în loc să scrii diferite programe şi definiţii pe o foaie!
Din pură curiozitate în ceea ce priveşte părerea celorlalţi, am introdus şi un sondaj pe tema asta. Vă rog, dacă nu vă răpesc prea mult timp, daţi-mi şi mie un vot!

15 comentarii:

  1. Daca te referi la cunostiintele dobandite in timpul in care lucrezi pentru facultate, facultatea are o importanta neglijabila. Cu toate acestea nu este total inutilia, are un rol foarte important de "socializare profesionala" sau networking, cum vrei sa-i spui. In facultate cunosti colegi interesati de acelasi domeniu cu care pe viitor vei putea lucra, cunosti profesori care te indruma ce anume sa studiezi acasa (se presupune ca daca esti la o facultate te pasioneaza domeniul!) si te pot ajuta mai departe in profesie, ai ocazia sa intri in organizatiile studentesti unde iei contact cu multa lume. In facultate iti faci pilele de care spuneai in articol, eu prefer sa le spun cunostiinte. Se stie ca cele mai multe posturi se ocupa prin recomandari si este normal sa fie asa, si eu daca as fi patron as prefera sa angajez pe cineva despre care am date.

    Acestea fiind zise, eu ce votez? Hac, eu cu cine votez? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Facultatile din Romania au fost "facute" pt a te forma pt munca in sistemul comunist. Pe vremea aia nu aveai probleme in a gasi un loc de munca dupa ce terminai facultatea, chiar daca erai repartizat in "cucuietii din vale", tot iti oferea sistemul un loc de munca. In sistemul actual facultatea te ajuta foarte putin spre deloc pt ca nu te mai ajuta sa gandesti in functie de ce este disponibil omenirii dpdv al cunostintelor si tehnologiei in momentul actual. Orice informatie actuala si de folos poti sa o gasesti pe google, poti sa faci aproape orice "training" online, iar majoritatea firmelor cauta sclavi care sunt pusi sa faca ce-i invata un supervizor/sef (vezi China). E foarte mult de discutat si de dezbatut pe tema asta si mai ales despre societatea capitalista care e un fel de sistem sclavagist. Parerea mea este ca ramai cu foarte putine informatii dupa ce-ai terminat facultatea, doar niste notiuni de baza care te ajuta putin de tot, pt ca te incarca cu o tona de prostii pe care a 2-a zi dupa examen le-ai uitat si cel mai probabil n-o sa mai auzi in viata ta de asa ceva. Trebuie schimbat din temelii sistemul de invatamant romanesc.
    Mai vorbim despre asta la o bere, intr-un decor mai prielnic.
    Those were my 2 cents...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Tibi: Păi mă refeream în primul rând la cunoștințele dobândite în sondaj, așa că parcă s-ar potrivi varianta c. Pe de altă parte, dacă tu zici că te ajută și altfel, există și varianta să te abții. Data viitoare o să mă gândesc să pun mai multe variante de răspuns. :P
    @Bogdan: Da, sistemul a rămas ca în comunism se pare. Cel puțin ceea ce înveți. Diferența e că atunci învățai de frică, picai mult mai ușor și mult mai puțini terminau facultatea. Și asta zic eu că era mai bine. Nu ca acum, să vezi că toți ratații au diplomă... Dar ai dreptate, mai bine vorbim la o bere. Prefer localul în loc de rețelele sociale. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Depinde si despre ce facultate e vorba.
    Are dreptate Tibi. Cel putin la noi e plin de afise cu conferinte, lansari de carte, vernisaje, workshopuri, CONCURSURI! Nu o mai fi Arhitectura chiar ca pe vremea alor mei, dar tot e cea mai activa universitate (sau academie :p ) din punct de vedere al socializarii profesionale.
    Parerea mea.
    Eu am zis a. Daca e nevoie, ma explic la bere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu te contrazic, probabil că din punctul ăsta de vedere (al socializării), lucrurile stau mai bine ca acum 20 de ani. Acum există şi pe la noi tot felul de organizaţii sau chestii de genul ăsta, pe când pe vremea aia socializare însemna muncă patriotică (adică te duceai împreună cu clasa/seria/grupa şi culegeai cartofi pe câmp). În fine, eu nu prea am luat parte la astfel de chestii. Poate ar fi fost bine, deci nu pot să te contrazic. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. facultatea, in principiu, pe mine nu m-a ajutat cu nimic din punct de vedere profesional, nu am invatat nimic nou, faza cu seful tau "aa ai treminat facultatea?" ii pe bune, pe mine diploma obtinuta nu ma ajuta cu nimic, fara experienta de minim un an pe care o cer ei!
    in shimb in timpul facultatii am avut mult timp liber, nopti, concerte, beri, prieteni... deci a fost buna la ceva :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Și chestia asta cu timpul liber e relativă. Depinde la ce facultate ești. Eu însă nu mă plâng, nu aș avea de ce. În orice caz, asta e într-adevăr partea bună a facultății!

    RăspundețiȘtergere
  8. dap am uitat sa mentionez, am terminat arte plastice :D

    RăspundețiȘtergere
  9. 1. Andrei, dimpotriva, vroiam sa zic ca pe vremea aia oamenii comunicau mai mult! Si aceasta comunicare avea niste rezultate - vezi club A si tot ce se intampla pe acolo... A si vezi dec. 89 :))) Ma rog, asta e in afara subiectului.
    2. Acum apropo de profi competenti, trebuie sa va spun ca a castigat Dorin Stefan (proful meu de atelier) un concurs la Taiwan, probabil ati vazut pe la stiri. Daca nu: http://www.earthtimes.org/articles/news/352149,dorin-design-taiwan-tower.html
    Nu comentez proiectul, dar iti e mai mare dragul sa lucrezi cu oameni despre care stii ca au performante d-astea.
    3. Iar cu timpul liber, la noi sta in picioare zicala 'work hard, party harder!'

    RăspundețiȘtergere
  10. In orice caz... Cursurile sa zicem ca in general sunt depasite. Importante sunt conferintele organizate de facultate, vernisajele, lansarile de carte, prezentari de concursuri, workshopuri, produse etc. Acolo afli cum se face treaba prin lume, acolo iei legatura cu oameni interesanti. Eu nu cred ca doar la noi la facultate e asa... Nu?

    RăspundețiȘtergere
  11. Problema nu e neapărat cât de bine pregătiţi sunt profesorii, ci şi cât îşi dau interesul. Iar la salariile pe care le au profesorii universitari, cred că ar trebui să dea mai mult.
    Şi la noi au fost şi sunt multe acţiuni, tot timpul văd afişe. Despre unele am auzit lucruri bune. Poate că am greşit eu că nu m-am interesat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie mi se pare ca facultatea e o conditie minima necesara. Adica pentru majoritatea posturilor, daca nu ai facultate, ai picat din start; faptul ca ai terminat una nu iti asigura in niciun caz postul, e doar primul pas pentru a face o selectie.

    Cat eram la ASE am lucrat aproape 2 ani part time la o banca, si pot sa-ti spun ca nu mi-a trebuit aproape nimic din ce faceam la fac. Cu toate astea la fac inveti cum sa abordezi anumite probleme, cum sa lucrezi cu termene limita, contra stres, chestii dinastea generale. Si denota interes in domeniul respectiv.

    Nici dupa Masterul din Münster nu ma simt mai pregatita pentru un job "adevarat". Ce am facut la master a fost foarte avansat si probabil imi va fi util peste 10 ani daca voi lucra la o multinationala si voi conduce un departament de 30 de oameni. :)) In rest, diploma e doar o cheie care iti deschide anumite usi care ar fi ramas inchise fara ea. Nu neaparat datorita cunostiintelor dobandite la fac, ci pentru ca e nevoie de o selectie.

    Si da, tot networking-ul e cel de baza. Lucrez acum project based pentru firma fostului meu sef de la practica. E un proiect destul de mic si nu iti cere cine stie ce cunostiinte in domeniu - nu iti trebuie facultate. Ideea e ca daca proiectul creste, si e nevoie de oameni care sa coordoneze totul si sa ia decizii mai complexe, e posibil ca cineva fara cunostiinte in domeniu sa nu mai faca fata. Si aici iti vine in ajutor diploma de la fac.

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesant punct de vedere, mai ales că vine de la cineva cu mai multă experienţă.
    Mie mi se pare că în România, în general, nu poţi să te angajezi dacă nu ai facultate pentru că acum toată lumea are diplomă şi eşti considerat un ratat fără. Cred că din punctul ăsta de vedere era mai bine înainte, când cei cu facultate erau consideraţi o elită.
    Ce se face acum în facultate e destul de subţire din câte am observat eu. Da, ca să te angajezi îţi trebuie un minim de cunoştinţe pe care le dobândeşti acolo (de exemplu nu poţi să ajungi într-o firmă de contabilitate dacă nu ştii ce e ăla activ şi ce e ăla pasiv), dar părerea mea e că mult mai mult contează experienţa acumulată pe parcursul anilor de muncă.
    Oricum, ideea e că facultatea mă ajută mai puţin decât mi-aş fi imaginat eu altădată. Totuşi, la ceva e bună, asta e clar.

    RăspundețiȘtergere
  14. Aici ai mare dreptate, ma astept in curand ca si tanti de la aprozar sa faca master la seral sau ceva asemanator.
    In Romania multa lume face facultate ca "asa trebuie" si nu mai exista nici o diferentiere intre cei pe care ii duce capul si cei pe care ii duce mai putin, ca sa ma exprim delicat. Ambele categorii au o diploma, si nici macar notele nu sunt diferite (la ASE notele se dadeau cam intre 8 si 10. Diferentiere, nu gluma!)

    Am lucrat vreo 6 luni intr-o sucrusala de la banca. Ca sa faci front office (sunt fetele alea dragute la care te duci sa iti deschizi cont) trebuie sa stii sa umbli cu programul (adica soft-ul) care difera de la banca la banca, sa fi cat de cat simpatic(a) si sa stii sa te poti cu clientii. Daca mai ai cateva notiuni de economie la nivel de liceu, e perfect. Nu trebuie sa calculezi planuri de investitii complicate, e suficent sa stii ce e aia dobanda capitalizata:)
    Dar cu toate astea fisa postului cerea o facultate, de preferinta in domeniu.

    In Germania lucrurile stau putin altfel, aici exista termenul de "ucenic" - nu stiu cum sa-l traduc altfel. Adica dupa liceu te duci direct la o banca, aia te formeaza timp de 2-3 ani direct on the job, timp in care esti si platit. Si apoi devii un fel de subeconomist bancar, ceva de genul asta. Desigur ca nu o sa ajungi niciodata director de sucursala si nu poti avansa decat pana la un punct, dincolo de care probabil ti se cere facultate. Dar macar exista un nivel de job-uri, chiar si la banca, pentru care nu iti trebuie facultate. Ceea ce e bine, zic eu.

    O, experienta in munca va conta mereu mai mult decat facultatea, e doar nasol cand esti la inceput si nu prea ai experienta. Eu cred ca firmele din Ro ar trebui sa se implice mai mult cu practicantii, sa ii ia pe o durata mai mare de cele 3-4 saptamani cat e obligatoriu. Pentru mine a contat infinit mai mult ce am facut/vazut in timpul practicilor in decizia de ce vreau sa fac pe bune mai departe.

    Adica in facultate fie pare totul interesant (si apoi practic vezi ca nu prea e) fie modul de predare e atat de idiot incat ajungi sa urasti o materie care defapt ti-ar placea daca ai avea ocazia sa lucrezi practic.

    Eu ce sa mai zic, nici macar la minunata mea faculate din Germania nu am avut curs de online marketing ;)

    Si acum ma duc sa termin de scris lucrarea mea imputita de dizertatie. Da, uneori ma intreb si eu la ce e buna....

    RăspundețiȘtergere
  15. Păi da, mie mi se pare că la noi modul de predare e mai degrabă idiot. Stai acasă şi toceşti zeci de pagini de teorie. Mi se pare infinit mai interesant ce am făcut în practică.
    Iar chestia cu ucenicul mi se pare într-adevăr ceva util. Problema e că la noi nu prea are nimeni timp şi chef să te înveţe, ei vor să vii direct cu experienţă. Problema asta am întâmpinat-o şi astă vară când îmi căutam un loc de practică şi nimeni nu avea chef de mine...
    Asta e, vorba aia, "Fie pâine cât de rea, tot mai bine în ţara ta! Ţara ta, Germania...".

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!