Bine ați venit la noi acasă!

joi, 30 iunie 2011

Dincolo de orice Vamă

Sunt dezamăgit. Acum doi ani a început totul, când în încheierea ulitmei seri de la Folk You! am avut parte de un recital Iris. Cristi Minculescu tocmai revenea după operație, nu-i mai văzusem de mult, mi-am zis că ok, chiar dacă nu văd legătura dintre Iris și folk, nu strică.

Anul trecut am avut câte un recital rock în încheierea fiecărei seri. Bun, îmi plac foarte mult Celelalte Cuvinte, Compact, Iris, dar ăsta nu trebuia să fie un festival folk? De ce trebuie să încurcăm lucrurile? Unde mai pui că sonorizarea a fost oribilă pentru un concert rock...

Părerea mea este că Folk You! este sau ar trebui să fie altceva. Pentru mine Folk You! înseamnă un om cu o chitară pe scenă, valurile care se aud pe fundal, mirosul mării, oamenii care stau jos pe nisip cu o sticlă de bere sau vodkă, înfășurați în prosoape, muzică și atmosferă liniștită. Eu nu vreau să îl văd pe Puya și spectatorii cu mâinile în aer: „Bă frate, le zice Puya ăsta!” Nu vreau să vină Guess Who să ne spună că nu ne-am născut în locul potrivit. Păi știi ce, dacă nu te-ai născut în locul potrivit, du-te în altă parte și lasă-ne mai bine! Nu avem nevoie nici de Holograf, Vama, Taxi, Marius Mihalache și alții, pentru că locul lor nu e aici.

Știu că ar trebui să îmi țin gura și să nu comentez atâta timp cât ce primesc e gratis. Până la urmă sunt banii lor și fac ce vor cu ei. Îți convine - stai și îi asculți, nu îți convine - te cari și bei o bere în altă parte. Raționament foarte corect.

Sunt supărat însă că Marius Tucă, cei de la Jurnalul Național și ceilalți organizatori au reușit să strice ceea ce începuseră atât de bine alături de Moțu Pittiș, care din păcate nu a apucat decât doi ani de Folk You!. Măcar dacă festivalul nu i-ar purta acum numele. Credeți că el ar fi fost de acord să organizeze așa ceva? Vama e și așa destul de cosmopolită de la o vreme încoace. Anul ăsta, pe plaja din Vama Veche, va fi probabil o atmosferă asemănătoare cu cea de la un concert organizat gratis la Festivalul Berii, cu amestecătura care e acolo (nu mai stau să detaliez, cine a fost măcar o dată la un astfel de concert știe despre ce vorbesc). Folk You! avea o marcă anume, o identitate, însemna ceva.

Artiști ca Ștefan Hrușcă, Alexandru Andrieș, Daniel Iancu, Marius Matache, Ovidiu Mihăilescu, Victor Socaciu, Walter Ghicolescu și alții care cântă folk se pare că nu au avut loc. Dar dincolo de preferințele mele muzicale, dincolo de orice Vamă, amestecătura asta (vezi aici programul complet) cred că nu trebuia făcută. La anul cum o mai fi, oare vine și Dan Bursuc?

În amintirea vremurilor bune:



P.S.: ce să facem, ne vedem, totuși în Vamă; poate nu am dreptate, poate o să fie bine - speranța moare ultima.
P.P.S.: o veste bună de ultimă oră, FolkFrate! pe 22 iulie la Folk You!

5 comentarii:

  1. Pune te rog si clipul cu Radu Gheorghe! Poate unii nu il stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da! noi o sa fim acolo la malul marii sa ascultam folk, la restul "concertelor" ne vom retrage cu chitarile noastre pe langa un foc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, uite asta ar fi o atitudine corectă. Nu să arunci în ei cu biscuiți cum s-a întâmplat la Ada Milea (deși nici mie nu-mi place de ea). Ar fi frumos să plecăm toți pentru ca ăștia să își dea seama că au făcut o greșeală. Numai că din păcate nu cred că o să fie chiar așa...

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!