Bine ați venit la noi acasă!

miercuri, 20 martie 2013

Che Guevara

„Che Guevara este dovada faptului că poți comite orice crimă dacă urmezi ideologia potrivită. Și totul devine cât se poate de clar după ce ne oprim puțin asupra psihiatrului, poetului și exterminatorului Radovan Karadzici. Strict estetic vorbind, ar arăta remarcabil dacă imaginea sa ar fi imprimată pe tricouri și tipărită pe postere: un bărbat chipeș, cu păr bogat și ochi expresivi. Orice fotograf, nici măcar foarte priceput în meseria lui, l-ar putea transforma pe Karadzici într-o icoană, cât ai zice pește. Numai că bietul Radovan are o weltanschauung* eronată. Când cetinii săi au lansat obuze asupra orașului Sarajevo, când au măcelărit opt mii de musulmani bosniaci la Srebrenica, nu au mai putut face recurs și la idealuri înalte, iar Karadzici era doar un partizan al naționalismului Serbiei Mari și nimic mai mult.

În cazul lui Ernesto „Che” Guevara, lucrurile stau cu totul altfel, căci el a fost comunist. Din această cauză, nu are nicio importanță că s-a aflat la comanda batalioanelor de execuție care, imediat după intrarea trupelor lui Castro în Havana, au omorât sute de prizonieri (printre care susținători ai dictatorului răsturnat Batista, dar și oameni de stânga, care i se opuneau însă lui Fidel Castro). Și nu interesează pe nimeni că el a fost cel care a înființat temutele „lagăre de resocializare” Guanacahabibes, prin care au trecut de atunci circa o sută de mii de disidenți și homosexuali (dintre care aproape zece la sută se pare că au murit acolo). Cui îi mai pasă că ar fi fost capabil să lanseze cu mare bucurie rachete atomice sovietice spre New York; că a jurat în fața „fotografiei bătrânului și tristului tovarăș Stalin” să distrugă capitalismul; că, în calitate de ministru al economiei cubaneze, a nimicit-o iremediabil; că ridica în slăvi, ca pe un stereotip, principiul utilizării forței brutale, măreția ei, frumusețea ei, „ura nemiloasă” care „îl transformă” pe om „într-o mașinărie ucigașă eficientă, irezistibilă și rece ca gheața”. Dar toate se risipesc rapid, doar Che Guevara a luptat pentru o cauză nobilă și bună, anume împotriva exploatării. Calea politică aleasă de el, lupta de gherilă, s-a dovedit în America Latină o potecă de junglă, îndreptată spre neant, dar nimeni nu mai vrea de mult să știe asta. Astfel, Che Guevara ne fixează din mii de postere, de pe toate zidurile. Astfel, în orice crâșmă cubaneză, răsună siroposul șlagăr revoluționar-romantic al lui Carlos Puebla, Comandante Che Guevara. Astfel, se fac filme după jurnalele sale din perioada pubertății cu acnee, pe când săgeta America Latină cu motocicleta. Astfel, vedem în toate magazinele de tricouri același șablon: bască, barbă nerasă de trei zile, havană. Privire îndreptată-n zări.

Legea despre care vorbeam la început este încrustată în fundamentul îmbibat de sânge al istoriei de o veșnicie: poți să fii dement, sadic, prădător – vei fi venerat ca un zeu dacă în masacrele tale vei dovedi o atitudine corectă. Ghinionul naționaliștilor! Iar dacă într-o bună zi ar apărea postere cu portretul lui Radovan Karadzici, nici asta nu ar trebui, desigur, să ne mire. Nu foarte tare, în orice caz.”

* ideologie

Am citit asta în Enciclopedia lucrurilor care mă scot din sărite, Hannes Stein. Fără să fie o carte care să mă impresioneze foarte adânc, omul pare să aibă câteodată principii și păreri destul de interesante. Nu am găsit pe net articolul decât în germană, așa că m-am gândit să îl pun eu aici. Nu de alta, dar am impresia că dacă s-ar face un sondaj „Spuneți-vă părerea despre Che Guevara”, răspunsurile majoritare ar fi un pic diferite de ceea ce zice domnul. Sau, mai rău, n-aș vrea să cred că purtătorii tricourilor mai sus menționate nici nu au habar cine-i ăla de-l poartă pe piept.


sursa foto

4 comentarii:

  1. Esti optimist in legatura cu purtatorii tricoului, sau ai insignei cu Che :p
    Din pacate, se pare ca e suficient sa treaca un anumit numar de ani pentru ca orice greseala sa fie iertata, sau cel putin, uitata; Che pare sa fie reprezentativ pt asta.
    Intr-adevar, e sexy Che cu basca aia pe cap, cu parul lungut, si cu barba nerasa de cateva zile, insa asta nu il face "hero material". E suficient sa sapi putin, pentru a vedea adevarata lui fata. Cel putin, asta e parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar și cei care știu câte ceva despre el și-au făcut o părere greșită pentru că... nu știu, așa a rămas imaginea lui. Trist e că nimeni n-are timp să se documenteze, e mult mai ușor să iei de bun ce auzi pe la alții. Iar chestia cu oile care se iau după turmă se aplică în majoritatea cazurilor. Din păcate, se pare că e suficient să știi că omul a luptat ca să îi „elibereze” pe cubanezi. Că a călcat pe cadavre, ei, ăsta e un detaliu.

      Ștergere
    2. Știi, mi-ai făcut poftă de scris pe blog. :P

      Ștergere
    3. Ma bucur :P Scrii fain, m-as bucura sa te citesc in continuare :P

      Ștergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!