Bine ați venit la noi acasă!

luni, 29 august 2011

Ce muzică mai ascultăm

Părinții mei au trăit vremurile alea când făceai mai greu rost de muzică (bună) și trebuia să ai ceva pile în străinătate ca să primești cu vinil cu The Doors sau Pink Floyd. Nici pe românii noștri de la Phoenix nu îi găseai pe toate gardurile. Ei bine, am prins și eu, când eram mic-mic, puțin din vremurile când vinilurile și casetele audio nu se demodaseră de tot.

Nu asta vreau să subliniez însă. Atunci când eram eu pe la începutul liceului apăruseră mp3-urile. Bine, să zicem că apăruseră de multișor mp3-urile, dar nu avea toată lumea internet, sau foarte mulți aveau prin dial-up. Cu alte cuvinte, puneai o melodie la descărcat, te culcai și când te trezeai era gata. Se făcea mai greu rost de muzică.

Acum, cum îți trece vreo melodie prin cap, deschizi uTorrent și într-o secundă poți să o asculți. Sau, cum mai fac eu uneori, de lene să o mai descarc, o ascult pe Youtube. Și parcă, mie așa mi se pare, nu mai e plăcerea aia care era înainte, când eram disperați să facem rost de muzică. Țin minte că mă rugam de tot felul de prieteni și colegi să îmi facă CD-uri cu Phoenix, cu Cargo, cu Nightwish și abia așteptam să mă întâlnesc cu ei ca să pun mâna pe ele. Era un individ pe la Piața Romană care vindea CD-uri cu mp3-uri cu discografii întregi. Luam de la el Metallica, Guns, Nirvana, Maiden, Scorpions, Black Sabbath, AC/DC, Iris, Kiss, Bon Jovi și câte și mai câte. Cum strângeam un ban, cum fugeam la el. Apoi abia așteptam să termin orele la școală ca să fug acasă și să le ascult de dimineață până seara.

Până la urmă ar fi stupid să zic că e rău cum e acum, să ai totul la nas. Dar... hm, totuși nu vi se pare că înainte ascultați altfel muzica?

2 comentarii:

  1. Daaa, tin minte ca printr-a 9a eu si un prieten i-am facut cadou de ziua ei unei alte prietene comune un CD cu mp3uri trase de pe dial-up. Nu mai stiu ce album era, dar stiu ca ne-am impartit piesele si ne-a trebuit o saptamana ca sa adunam albumul. Ce vremuri....

    RăspundețiȘtergere
  2. Înseamnă că a avut ceva răbdare dacă a tras un CD cu mp3-uri prin dial-up... :)) Și îmi mai amintesc (asta am uitat să scriu) că de fiecare dată când venea cineva la cineva acasă, prima întrebare era: „Ai și tu un CD să-mi trag niște muzică de la tine?” Eu unul eram foarte încântat când treceam pe la vreun prieten că mai fac și eu rost de muzică.

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!