Bine ați venit la noi acasă!

luni, 25 iulie 2011

Despre Folk You, Vamă și 2 Mai

Cam toată lumea care mă cunoaște știe că sunt un om de munte. Adica mi se întâmplă destul de des să fiu întrebat: „Și cum, Andrei, weekend-ul ăsta nu mergi la munte?!” sau „Și sâmbătă prin ce munți mai mergi?” În fine. Irelevant pentru articolul care urmează să fie scris. Îmi place muntele, iubesc muntele, dar pentru mine, de vreo 23 de ani încoace, vara fără 2 Mai și Vama Veche nu e vară.

Așa că am strâns gașca de prin toate colțurile (Bucureștiului) și am pornit și anul ăsta, având grijă ca perioada de ședere (sejur=7 zile, eu am stat vreo 8-9, deci nu e sejur, deși mai toată lumea ar fi tentată să-i spună așa) să se suprapună cu festivalul intitulat atât de eronat Folk You Florian Pittiș ediția a VII-a. Mai degrabă Mișcarea de Rezistență (la ce?!) prima ediție, dar hai să nu mai fiu cârcotaș. Ce am vrut să văd am văzut, pentru restul timpului se găseau destule de făcut.

Așadar, dacă tot am început cu Folk You, deși asta a fost la capătul excursiei, să-i zicem. Am fost Magda Pușkaș (pe care era musai să o revăd după o superbă seară de sfârșit de martie în care am făcut cunoștință) alături de Vali Moldovan, l-am văzut pe Tudor Gheorghe într-un recital simpatic (e fantastic cum omul ăsta vine mereu cu ceva nou!), pe Mircea Vintilă în nota obișnuită, vesel și, din fericire, alături de o întreagă formație și fără negativ. Hotărârea de a pleca de la Florin Chilian s-a dovedit a fi înțeleaptă. Oricât de mult mi-ar plăcea cum cântă, parcă nu prea îmi place să mă facă idiot, asta lăsând la o parte faptul că nu am înțeles logica a ceea ce a zis el: muzica evoluează, așa ca hai să evoluăm cu Puya, „dobitocilor”!

I-am re-re-re[...]văzut pe Folk Frate și mi-au plăcut la fel de mult ca prima dată. Cu Jocul de Poker și Catrene m-au câștigat definitiv. Am prins și un loc în trenul de noapte cu Adrian Berinde (s-a auzit cam prost, dar atmosfera era tare bună), iar Emeric Imre mi-a băgat în cap Orație de Nuntă pentru tot restul zilelor până la București. Am cântat, ca de obicei, până la ultimul vers, iar publicul a fost absolut superb. Au urmat Taxi, cu o dramă în Vamă, o prezență foarte simpatică, apoi Vale, care nu m-a mai aruncat în valuri până la urmă, dar tot a fost bine și așa. Obișnuit, dar frumos. Ei, recunosc că am stat și la o parte din Guess Who. Deși...

În a treia seară nu am mai prin mare lucru. Am și ajuns mai târziu, Alifantis nu a mai cântat din motive necunoscute mie, pe Baniciu l-am ratat din simplul motiv că l-am mai văzut de vreo 67 de ori (deși parcă tot îmi pare puțin rău), iar la sfârșit am ajuns involuntar la ZOB, care a fost neașteptat de mișto. Am cântat, am dansat de mama focului. Ei, dar înainte de ZOB a mai fost și Puya. Deși, recunosc, nu am putut să nu simt o undă de plăcere când am auzit fluierături absolut de peste tot la simplul auz al acestui nume, deși nu îmi place, deși am plecat imediat, ce s-a întâmplat a fost de toată jena. Vorbesc de ceea ce am auzit că s-a întâmplat după ce am plecat. Fluierături, înjurături, sticle aruncate înspre scenă non-stop. Nu a rezistat mai mult de 6 melodii. Acum spuneți și voi, cum ar fi fost dacă toți ăia care făceau chestiile astea ar fi plecat și ar fi lăsat plaja goală? Nu ar fi fost mult mai frumos, mai elegant, nu ar fi fost cu totul altceva? În cazul ăsta, reacția lui Puya mi se pare aia care trebuie aplaudată: „Stați că nu ați înțeles! Eu spun mu și voi spuneți ie! Haideți! 1, 2, 3 și!” Foarte tare.

Cam asta a fost cu Folk You sau cu ce am înțeles eu din el. Ultima zi am ratat-o. Ce pot să zic e că, atâta timp cât eu și ai mei ne-am văzut de ale noastre nu a fost rău. Vama e poate prea cosmopolită, mai găseai prin public și oameni care strigau la Mircea Vintilă „Becali, pleacă din Ghencea!”. Per total însă, dacă îți asculți artiștii care îți plac, nu e rău. Sigur, nu mai e cum era înainte. Dar eu chiar m-am simțit bine.

2 Mai-ul l-am găsit cam așa cum îl știam: plin de familii cu copii mici (apropo, noi am avut noroc de cei mai tari vecini din lume acolo unde am stat), lipoveanul care îți mai bagă câte ceva în plus la gramaj, dar măcar mâncarea e bună și îți mai dă și medicament, plaja și apa foarte bune dacă știi unde să te așezi, fetele care dau Bergenbier gratis pe plajă, cocoșii care încep să cânte înainte să adormim, oameni liniștiți, Micul Golf cu farmecul lui aparte, indiferent de calitatea îndoielnică a serviciilor și a consumabilelor, Nudy Bar din păcate desființat, plaja goală pe timp de noapte, lăsată la libera noastră folosire, fortăreața care delimitează nudiștii de oamenii normali, câinii mici și urâți, mirosul de mare și de pește, praful de sat.

Am redescoperit plăcerea de a-ți bea în tihnă cafeaua făcută de propria mână undeva pe terasă, privind la găinile și celalte animale din curțile dimprejur, statul de dimineață în arșița soarelui cu o carte și marea limpede la dispoziția ta, berea și whist-ul de pe plajă, șuberek-ul, liniștea, nepăsarea, relaxarea, prietenii. Da, chiar cred că ai nevoie din când în când de așa o viață.

Și apoi Vama. Vama cu bunele și relele ei. Hai că parcă anul ăsta nu am mai văzut așa multe violențe ca altădată. Pirații au fost liniștiți, iar la începutul săptămânii chiar pustii. De fapt toată Vama a fost pustie duminică, luni, pentru ca, pe zi ce trecea să se apropie de „plină până la refuz”. Oameni care dansează până la ultima suflare la Stuf, aburi de alcool, shaorma (înlocuită, cel puțin din punctul meu de vedere, cu kebab-ul iute de lângă Pirați), chitariști simpatici pe strada principală. Ah, și să nu uităm de shot-ul cozonac. Nebunie, lume multă, dar lume care nu are nimic cu tine dacă nici tu nu ai nimic cu ea.

Acum stau la birou, mă uit pe geam și văd pădurea Băneasa. Parcă mi se face rău încet-încet...



4 comentarii:

  1. daca nu fac rost de poze mai repede, in special alea in care am guler cervical, o sa incep sa trimit si eu mesaje de hater!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum sa stai la Guess Who, Andrei...? Cat sange mai aveai in alcool?
    Despre Folk Frati... Trebuie sa recunosc ca speram din toata inima sa o cante pe aia cu 'poa sa vina primavara' :)) Era prea tare avand in vedere ca mai tarziu cantau Holograf!
    "...Eeee-eeee-eel!"
    Andrei, sper sa iti placa filmuletul cu Johnnie dansand pe "Folk You"! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine chiar m-a durut ce s-a întâmplat la Puya. M-am dus acolo pentru "eveniment", așa cum îmi place mie să fac... Îmi doream doar să nu se termine cu o sticlă în cap și cu fugă de pe scenă... Din păcate Vama se strică, așa cum o spun toți. Se umple de din ce în ce mai mulți extremiști. Nu e vorba de cocalari, pentru că la Puya nu am văzut nici măcar unul! Sau poate au fost linșați de rockerii "adevărați"(!). Am văzut la concertul Puya mai multă pleată pe metru pătrat decât la Iris. De ce? Ca să îi facă rău artistului care a acceptat să urce pe scenă și să își exprime "manifestul". Având o discuție cu unul dintre cei mai absoluți 'pirați', am aflat că asta este logica: să fie haos și moarte maneliștilor. Să fie clar că rock-ul e mai presus. Anarhia e bună și e palpitantă. Pacea e plictisitoare. Toți maneliștii și rap-ării trebui să vadă cine deține puterea în Vamă și să fugă, să nu mai calce pe acolo!
    Mă întreb de ce între concertul lui Puya și cel al lui Guess Who a fost o așa mare diferență. Mie chiar mi-a plăcut Guess Who și am cântat cu restul spectatorilor care se întindeau până la Stuf.
    Like la ce a spus Vali mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau si eu pozele cu Vali prezentand colectia de primavara-vara-toamna-iarna la gulere sic.

    Eu sunt de accord cu Matei/Andrei - nu sunt fan Puya, desi cred ca sunt cel mai putin folkista din toti cei care erau adunati in Vama (ok, minus parasuta si cocalaru de la Suie) dar nu mi se pare ok ce s-a intamplat. Puteau sa se manifeste non-violent... asa nu au demonstrat ca sunt "mai buni" ca hip hoperii/manelistii/lautarii/cantatorii in coru' bisericii sau cu orice alta categorie de digerator de muzica...nu au demonstrat decat ca pana si rockerii pot avea o atitudine manelista. Si e trist.

    Iar apa de mare din 2 mai e dubios de galbejita :)

    Other than that, Vama nu e atat de plina de oameni care isi borasc matele cum credeam. E chiar cool :) And thanks for the opportunity - guys, you rock (sau you folk?!?) :)

    RăspundețiȘtergere

Te mănâncă limba? Ia să vedem de ce ești în stare!